Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Hadd szóljon

2018. december 12. - Lauriston

És akkor röviden, hogy mi is a helyzet (szerintem):

Jegybanki pénzpumpának vége, Fed szívja vissza a pénzt és emeli a kamatot, és még ha nem is emel annyit majd, mint jelenleg mondják a jegybankárok, összességében szerintem fennmarad a monetáris szigorítás, mint irány 2019-ben is. Ehhez ráadásul sok más jegybank is becsatlakozik.

Közben a globális növekedés lassul a keményen túlfűtött állapotából, Európában látványosan (olasz és francia para), de igazából Amerikában sem lenne ilyen jó a helyzet a trumpi stimulus nélkül.

Kínában valami nagyon nem okés, stimulálnak, de eddig nem hatott, vagyis még több stimulus kell majd, de úgy, hogy közben a jüan ne kezdjen vad gyengülésbe. Nem lesz egyszerű, ráadásul itt a legtöbb nagy befektetési ház még mindig inkább optimista, pedig a helyzet azért ennyire nem egyértelmű szerintem, gigantikus hitellufin ülnek, ami egy időzített bombaként ketyeg alattuk.

És a piacok?

Szerintem tetőépítések vannak/voltak, amikből sok helyen már le is fordultak a részvénypiacok. Inkább drágaságot látok, ami a fentebb írt koktéllal együtt nem túl jó ómen a piacokra nézve. A defenzívekbe való átsúlyozás már megindult, én is így indítom a portfóliót, egészségügy és közművek irányba, amivel S&P 500, Russell 2000, és a szintén komoly adósságproblémának tűnő Kanada banki túlsúlyos részvényindexének shortolását állítom szembe (ETF-ekkel mindezt).

Nyitok mérsékelt kínai jüan gyengülésre bazírozó pozit, illetve mivel nem teljesen értem az OTP és Erste részvények elmúlt időszaki elválását egymástól, egy OTP short-Erste longba is beülök. Nagyvonalakban egyelőre ennyi, a magyar piacon a GsParkban látok értéket, azt gondolom az ingatlanpiac is kezd túlfutni, de itt még a lendület vihet minket jó darabig.

Összességében egyébként a forinttól lassú gyengülési pályát vizionálnék, a dollárban pedig egyelőre erősödést a kamatpolitikák és gazdasági teljesítmények eltérése miatt, szóval a devizás kitettséggel is komfortos vagyok.  

Az induló 10 millió forintot valahogy így képzelném most el:

kep.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr4614474230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása