Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Mit lépsz Jeromos?

2019. augusztus 23. - Lauriston

Jön a szeptember, érdemes tehát kicsit rendezgetni soraimat. A világképem nem sokat változott. Gázosak a gazdasági adatok, amit a kötvénypiac mostanra igen durva hozameséssel be is árazott, a részvénypiac viszont még mindig mintha álomvilágban élne. Egy pofon kéne a józanodáshoz, de ezt senki nem akarja. Se Donáld, se Cí, se Jeromos, se Márió, Krisztina meg pláne nem. Csak nehogy később meg a másikat majd a fal adja.

Ciklusközép? Na ne szórakozzunk már... Az USA 2019-2020-ban várhatóan recesszióba süllyed, az eurózóna talán még előbb, elnézve a németek mélyrepülését, és Kínában sem stimmel valami, a stimulusok ellenére sem nagyon tudnak gyorsulni. 

Szóval a shortos pozíciókat tartom továbbra is, annyi kiegészítéssel, hogy a tech szektorra felvett shortok felét lezárom, és azokból olaj shortot nyitok (EBWTIOILTS77). A gazdasági lassulás itt láthatóbb sebeket ejthet, ráadásul elég ijesztő, hogy az olajár úgy is ilyen gyengén muzsikál, hogy közben az OPEC koordináltan kitermelést csökkent, Venezuelában para van, Irán meg habzó szájjal tweetelget Trumppal, miközben a Hormuzi-szorosban egyre másra foglalják le a tankereket. Ha erős lenne a piac, ezekre a hírekre az olajárnak már 80 felett kéne lenni...

WTI napi

wti0823.jpg

Tradingview

Lezárom viszont a Daimler pozit, sajnos ahogy a használt autóknál is okkal olcsóbb lényegesen egyik a másiknál, ez az azokat gyártó cégek részvényeire is igaz. Olcsó a Waberers is, itt azonban már csődárazást láthatunk, miközben az új vezig, a restrukturálás ehhez képest hozhat azért pozitív meglepetést. Az árfolyam is kezd nekem jól kinézni, ezért a papírt 4%-os súllyal beveszem. 

A szép emelkedést követően megfelezem az RWE pozíciót is, a Bayert viszont ugyanekkora mértékben növelem, és egy korábbi listán szereplő papírt is visszaemelek 2%-os súllyal, a Western Digitalt. 

WD heti

wd0823.jpg

Tradingview

A lengyel Wig pozíciót kicsukom, az osztrák ATX indexben levő pozit szintén, a BUX shortokat pedig 50%-kal növelem, sajnos a mi kis magyar piacunk egy csúnyácska tetőt épít, ebből még legalább egy lefele kör jöhet. 

BUX heti

bux0823.jpg

Investing.com

Másrészt a kötvénypiacon rövid távon túlvettség jelei látszanak, egyre nagyobbak a mínuszos hozamok már a hosszabb lejáratokon is. A német BUND-nál próbálkozom shortokkal (EBEURBUNDS34), a nagy tőkeáttétel miatt azonban csak kis súllyal 0,3%-kal, és lezárom a GDX ETF pozíció felét. Őszintén szólva erre a gondolatmenetre kicsit felülve nagyon érlelem magamban egy európai banki long nyitását, de  nem akarok kapkodni. Igazából itt az érvelésem igen egyszerű: Ha a mostani szintek elesnek, azzal egy fekete lyuk nyílna meg az európai banki árfolyamok alatt, ezt viszont senkinek sem lenne érdeke hagyni, legalábbis a döntéshozóknak mindent meg kéne tenni, hogy ez ne forduljon elő. Ettől persze előfordulhat, de ez még számomra is annyira sötét forgatókönyv, hogy egyelőre nem igazán tudnám elhinni. 

Stoxx Bank havi

stoxxbank0823.jpg

Tradingview

 

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

Valamennyi, a blogban megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállalunk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr4515021358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása