Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Benézek valamit?

2019. február 22. - Lauriston

Sokat tépelődöm azon, vajon benézek-e valamit a piacokkal kapcsolatban. Könnyen meglehet. Egyrészt a gazdasági adatok továbbra is negatívak, sok leading indikátor igen komoly lassulásról árulkodik, a profitkilátások is gyengülnek. Ebben nagy változás nem történt az elmúlt napokban, amik adatok jöttek, azok nagyobbrészt ezekre a gondolataimra inkább csak ráerősítettek.

Viszont érdemes az érem másik oldalát is megnézni, mert azért ott is vannak változások. Gondolok itt a tőzsdei mozgásokra, az elmúlt időszak igen erős amerikai áremelkedésére, illetve a feltörekvő piacokon látható trendfordulós jelekre. Mivel a tőzsde az egyik, ha nem a legfontosabb leading indikátor, érdemes rá odafigyelni. A napokban számomra (vagyis az alapvetően medve hozzáállásomnak) két, egymással összefüggő tényező okoz nagy fejfájást. A réz árfolyama igen fontos szinteket áttörve emelkedik, mintha nem lenne holnap, karöltve a kínai részvénypiaccal.

Réz:

copper0222.jpg

Forrás: tradingview.com

Azért nagyon fontos ez, mert a pesszimizmusom egyik táplálója pont a kínai gazdaság lassulása volt, amit az elmúlt év stimulusai ellenére sem sikerült felrázni. Fekete doboz, elmaszatolt adatokkal, ezért is aggaszt némiképp a statisztikáknál talán „tisztább” képet adó réz és részvénypiac (bár utóbbiba is előszeretettel avatkoznak be felülről, ha kell…) pozitív, emelkedő mozgása. Mi van ugyanis, ha a stimulusok mégis hatnak, és ezek a mozgások ennek az előszelét jelentik? 2015-ben egyszer már sikerült, miért ne sikerülhetne most is? Igen, azóta az adósságaik is nőttek, igen, az újonnan felvett hitelek egyre nagyobb része törlesztésre megy el, vagyis az új hitelek hozzáadott értéke csökken, igen, a vállalati szektorban egyre nagyobbak a csődök, az egyik legnagyobb befektetési vállalat is (China Minsheng Investment Group) elmulasztott nemrég egy kötvénytörlesztést. Igen, a piramisjátéknak egyszer vége, de hogy most van-e itt ennek az ideje, arról lövésem sincs.

img_20190219_132041.jpg

Azt is gondolom, hogyha valahonnan, akkor az amerikai piacnak a mostani szintek közeléből kellene megadnia magát. Az amerikai shortokat ezért tovább növelem (+30% SH ETF, +50% SRTY ETF, IVE ETF-ből kiszállok), és próbálok olyan egyedi papírokat kihalászni a nagy sokaságból (Kimberly-Clark, Cummins, M&T Bank, Hershey, Western Digital, RWE), amiktől felülteljesítést remélek, elsősorban technikai alapon.

S&P 500:

spxchart0222.jpg

Russell 2000:

rut0222.jpg

Forrás: tradingview.com

Ha már egyszer a réz így kitört, pár vállalatot is berakok, amik ezzel azért együtt szoktak menni. Hajrá KGHM, és drukkolhatok a rézbányákat megszégyenítő módon a fémmel együttmozgó Erstének és részben OTP-nek is (utóbbiban le is zárom a felvett shortokat, jövő héten úgyis jön a jelentés).

OTP, Erste, réz:

copperbank0222.jpg

KGHM:

kghm.jpg

Forrás: investing.com

 telj0222.jpg

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

Valamennyi, a blogban megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr8514643244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása