Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Keverem, kavarom

2019. április 05. - Lauriston

Azért van valami bizsergető abban, hogy a romló makrokilátások közepette az amerikai részvénypiac a történelmi csúcsa közelébe emelkedett vissza… Az amerikai hozamgörbe invertálódik, 2009 óta a leghosszabb bukó periódusban van a globális feldolgozóipar, a vállalati eredménykilátások romlanak, a cégvezetők nem éppen optimisták a jövővel kapcsolatban. A német tízéves kötvényhozam megint negatív, a feldolgozóiparuk recesszióban van. Arról nem beszélve, hogy a kilátások annyira fényesek, hogy a Deutsche és a Commerz végső elkeseredésében az összeköltözésen agyal, ráadásul a helyzet pikantériájaként kérőként megjelent az elmúlt években szintén roppant módon prosperáló olasz Unicredit is. 

img_20190401_175618.jpg

img_20190401_180300.jpg

img_20190401_184217.jpg 

De ugyebár pénzt keresni a shortokon nem igazán lehetett, ráadásul amit írok a lassulásról, az már az árakba beépülhetett, inkább a jövőbeli folyamatokra lenne érdemes fókuszálni. Bár a piac ismét egyfajta goldilocks állapotot áraz, azért az sanszosabb, hogy a ciklus érett szakaszának vége felé járunk a meghatározó fejlett országokban. Vagyis, ha Trump nem jön elő a választás előtt újabb költségvetési stimulussal (márpedig ez benne van a pakliban, a napokban is pedzegették az infrastrukturális program lehetőségét), akkor vélhetően az USA növekedési csúcsot már láttuk. A piac egyelőre az első negyedéves lassulást egyedi tényezőkkel magyarázza, ami miatt növekedési fronton a negatív meglepetésnek nagyobb valószínűsége lehet. Hasonlóan a jegybanki politikát illetően is, amivel kapcsolatban a befektetők már egy éves időtávon a kamatcsökkentés lehetőségével is számolnak. Az elmúlt hónapokban a vállalati saját részvény vásárlások egy igen jelentős hajtóerőnek bizonyultak a keresleti oldalon, azonban áprilisban a közelgő jelentési szezon miatt ezek jóval kisebb mértékben lesznek jelen a piacokon. Emiatt gyengébb teljesítmény jöhet Amerikában, hacsak persze a partvonalon várakozók nem most kezdenek el venni.  

Másrészt viszont Európával kapcsolatban az elmúlt időszaki sorozatos romlást követően most már inkább szkeptikus a többség. Az adatok javulását elképzelhetőnek tartják a gyenge szintekről, de tartósabb javulást azért senki sem vár (mondjuk elnézve az olaszokat, meg a Brexitet, meg bizonyos szempontból a franciákat, és a még mindig igen kiábrándító német feldolgozóipari adatokat, nagyon csodálkozni sem kell ezen).

Kínában a stimulus lehetséges hatásaival kapcsolatban nehéz tisztán látni, jó kérdés, ebből mi sül ki. Vannak sokan, akik azt mondják, hogy a kínai stimulusnak a következő negyedévekben lesz pozitív növekedési hatása, de igazából elnézve a kínai tőzsde száguldását, ezt azért a befektetők is árazzák már (ahogy a kínai részvények indexekben való idei komoly súlynövekedését is). Mivel az eladósodottság nagy, és a növekedést újabb hitelekkel tudják csak élénkíteni, az ember azt gondolná, hogy mindig épp csak annyi hitelt pumpálnak majd, amivel a gazdaság hirtelen fékeződését el tudják kerülni. Egy ponton túl persze ez már nem fog menni, de ki tudja, ez mikor jön el. A feltörekvő piacoknak mindenesetre egyelőre segítség, hogy a kínai növekedés lassulását szeretnék megfogni, az viszont ellenszél lehet, ha a dollár új csúcsra erősödik. Ez lehetne a következő időszak meglepetése, ami a feltörekvő piaci nagy bull hangulatot is beárnyékolhatná, ezért a régióval kapcsolatos óvatosságomon nem változtatok egyelőre.

Ebből próbálok kikeverni valami értelmezhető teljesítményt:

Lezárom a következő pozikat: M&T Bank, HIX, SJB, Lyxor BTP

Felveszem a következőket (kezdőtőkéhez képest 2% körüli súllyal): XLB ETF, Renault, Daimler, PPLT (platina) ETF, Lyxor WIG 20 ETF

Felveszem a következőket (kezdőtőkéhez képest 0,5% körüli súllyal): DAXTS81

Növelem a súlyát 50%-kal: SH ETF, RWE, EUM ETF

Csökkentem a súlyát 50%-kal: USO, ishares ATX ETF  

telj0405.jpg

 

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

Valamennyi, a blogban megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr6614741667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása