Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Putty?

2019. január 11. - Lauriston

 Végülis csak nem változott igazából semmi a héten, ami a piaci irányokat illeti. A kereskedelmi tárgyalások nem hoztak átütő sikert, a Fed úgy tűnik, még ha le is áll a kamatemelésekkel, a pénz visszaszívását nem fogja megakasztani. Mondjuk mondta ezt a jegybankelnök, aki Trumpot megszégyenítő gyorsasággal tudott tavaly is nézőpontot váltani...

De igazából nekem a lehetséges kimenetek egyirányba mutatnak: ha ugyanis a QT-t leállítanák, arra vélhetően akkor kerülne már sor, ha a gazdasági adatok tovább romlanának, ami a részvénypiacnak nem tenne jót ugyebár. Másrészt, ha a QT folytatódik, azzal további likviditást szívnak ki a rendszerből, ami a magas részvénypiaci árazások oldaláról és a feltörekvők további lassulásának közvetett hatásai miatt hathat negatívan. Persze, ha a Fednek már egy egy 10%-os piaci esés is szúrja a szemét, nyilván képes lesz valamit előhúzni a tarsolyából (de ez szerintem még korai). 

Közben ráadásul az amerikai piacok megérkeztek az első technikai ellenállásokhoz, hát hol máshol nyitna újabb shortokat az ember, ha nem itt. Két helyen próbálkozom: kisebb amerikai cégeket tömörítő Russell 2000 index shortolása (SRTY ETF), illetve a magyar piac shortolása az osztrák longolásával párosítva.

A Russell 2000 index fontos technikai akadályokhoz érkezett, ráadásul a profittermelése az itteni cégeknek az amerikai fiskális impulzus kiesésével együtt ugyanúgy lelassul majd, mint a nagy S&P 500-as cégeké. Amiért ezt mégis jobb short lehetőségnek tartom, hogy az itteni cégek eladósodottsága jelentősebb, mint a nagyoké (majdnem kétszeres az eladósodottsági mutatójuk), ráadásul az elmúlt időszak alacsony kamat környezetét ezek a cégek sokkal nagyobb kedvvel használták ki a hitelállományuk növelésére. A kamatok emelkedése és az amerikai gazdaság lassulása tehát nem tesz majd jót nekik, ahogy a helyi bérek egyre dinamikusabb bővülése sem. Hab a tortán, hogy az elemzők nagy arányban vételre mondják ezeket a cégeket…

russell.jpg

Kicsit kacifántos úton jutottam egyébként el hozzájuk, első körben a befektetésre ajánlott vállalati kötvények shortolására kerestem volna megoldást (erről hozok majd pár chartot egy későbbi posztban), egyelőre sajnos nem sok sikerrel. Egyfajta kényszermegoldásként szültem meg így ezt az ötletet, remélem, nem hiába növelem most 50%-kal a már meglevő SRTY ETF pozícióm méretét.

A magyar piacon 5 kontraktus shortot nyitok decemberi határidőre, és ennek a pozíciónak a felére veszek az osztrák ATX indexre vonatkozó ETF-et. Ezért:

buxos.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr8514556576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kmisi 2019.01.15. 14:21:17

Melyik brókert használod, ahol elérthetők ezek a shortoló etf-ek?
süti beállítások módosítása