Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Felfele megyünk

2019. január 25. - Lauriston

Valahol ott fejeztem be legutóbb, hogy növeltem a kisebb amerikai cégekre felvett shortjaimat, és reménykedtem, hogy nem hiába teszem mindezt. Sajnos az ellenállásokon átszaladt az index, mint kés a vajon, szóval nincs mit tennem, kis mínuszban zárnom kell a legutóbb felvett pozikat. Annak ellenére is, hogy az amerikai piacon továbbra sem tudom megemészteni a további emelkedés mellett szóló narratívát. Mindenesetre kicsit rendezgetem a soraimat.  

russell0124.jpg

Az a nagy helyzet, hogy egy tízéves bika igen nehezen adja azért meg magát, rúghat még nagyokat, de én a nagyobb esélyt még mindig arra látom, hogy a medve végül győzni fog. Ciklus érett szakasza, lassuló gazdasági növekedések, egyes helyeken a fiskális, máshol a monetáris puffer "hiányzik", miközben az eladósodottságok komolyak, a politika pedig populizálódik. Mondjuk alkatilag sem vagyok egy örök optimista, de szerintem ha a Bridgewater co-CIO-ja azt mondja, hogy az USA idei növekedése sokkal rosszabb lehet a vártnál (1% körüli), akkor nem igazán értem, hogy miért kellene megvenni a piacot 10%-kal a mindenkori csúcs alatt.

Ja, hogy a Powell és Trump majd segít? Valóban tettek szép gesztusokat, a piac meg is örült nekik, de minél feljebb megy az teljesítménymérőként használt S&P 500, annál inkább fogyhatnak majd az indokok, hogy miért is kéne kihátrálni a kereskedelmi háborúból és a kamatemelésekből. Dehát Kínában jön a stimulus, hejjhó! Persze, csak a bökkenő az, hogy eddig rózsapatronokat pattogtattak, aminek semmi hatása, ha meg tényleg valami nagy rakétát gyújtanának be, úgy félő, hogy a fenekük alatt levő gigantikus hitelbomba is tüzet kapna. Az Eurózónáról meg inkább ne is beszéljünk, most, vagy egy-két év múlva kopogtat a recesszió, a betéti rátájuk meg negatív, növekedés harmatgyenge, bankok harmatgyengék, infláció harmatgyenge, olasz para, stb. Persze vannak szcenáriók amik ezt a nagyon negatív képet akár át is írhatják (Fed leállítja a QT-t, vagy Kína mégis előkap egy meglepőt a kalapból), de egyelőre nem tartunk ott.

A piac mindenesetre felfele megy, szóval kerestem pár lehetőséget, amivel azt remélem, részben fedezem a short kitettségeimet. Valahogy így:

1, Ha a piac felmegy, akkor azt azért teheti, mert a növekedési félelmek enyhülnek. Ilyen esetben viszont az olajárnak is fel kéne menni, hiszen az OPEC a következő hónapokban elég keményen odafigyel majd a kínálati oldalra (reméljük így is lesz). Korábban, amikor ennyire lent volt az olajár az SPX-hez képest, zárulni kezdett az olló, szóval az SPX short mellé egy olaj longgal (USO) próbálkozok:

wti_spx2.jpg

  Forrás: tradingview.com

2, Bár fiskálisan már nem igazán látszik tér az újabb amerikai lazításra, azért nem lehetetlen, hogy infrastrukturális oldalon csinálnak még valamit. Az infrastrukturális költéseik egyébként is alacsonyak voltak az elmúlt években, szóval nem lehetetlen még talán a demokraták közül is lehetne megnyerni a dolog mögé szavazatokat. Az USA komoly adóssága persze erős gátja ennek, de igazából Trumpot nem nagyon érdekli, hogy mennyi hitelt kell majd visszafizetni, ha ő már nem lesz elnök. Kapóra is jön, hogy az SPX-hez képest az ipari alindex (XLI) meglehetősen alacsonyra süllyedt, innen korábban több esetben is zárulni kezdett az olló.

xli_spx.jpg

  Forrás: tradingview.com

3, Egy bónuszképként pedig az arany és az SPX közötti arányt is ideraknám. Mintha egy fordulós alakzat formálódna a grafikonon, ami az arany lehetséges felülteljesítését eredményezhetné (persze, ha az alakzat tényleg így épül majd fel). Ez nem is lenne elképzelhetetlen, hiszen az USA-ban a rövid hozamok akár tovább jöhetnek még lefele, ami szintén arany pozitív lehet. Mindenesetre egyelőre itt nem csinálok semmit, aranypozícióm ugyanis már van, növelni egyelőre nem akarnám. 

gold_spx.jpg

  Forrás: tradingview.com

4, Kockázatos ugyan, de a Bayer technikai képe nagyon tetszik, egy rövid távú felfele kört elképzelhetőnek tartok benne. Egy hónap múlva gyorsjelentés, ami kockázat, ráadásul a cégnek a Monsanto felvásárlás és a relatíve magas adósság is okozhat még fejfájásokat, de azt gondolom, hogy 6% feletti szabad készpénz hozam, 9 körüli P/E rátával és 13%-os EPS növekedéssel egy egyébként defenzív szektorban működő cég nekem legalábbis érdekesnek tűnik. 

bayer0125.jpg

 Forrás: investing.com

Így állok most: 

portf0125.jpg

telj0125.jpg

 

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

Valamennyi, a blogban megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr1014586480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesz még Magyar Köztársaság 2019.01.25. 23:46:06

Akár valódi bear piac van/lesz, akár csak a bull market meglehetősen alapos korrekciójával van dolgunk, szerintem a megütött lokális aljak visszatesztjének még jönnie kell. Pláne úgy, hogy pl. az SP500, és a DAX is komoly réseket hagytak maguk után az emelkedésben. De mindösszesen ennyi, ami elmondható. Mert, hogy utána mi lesz, azt majd a jövő dönti el.

A 2009-ben kezdődött bikapiacban a mostani előtt két komolyabb megálló volt: 2011- és 2015-16-ban. Mind a két alkalommal az volt a szitu, hogy volt egy nagy bezúgás, abból visszaemelkedés, majd újabb esés és egy duplaalj közeli formációból vagy magasabb aljból újfent, immáron tartósnak bizonyuló emelkedés, amely idővel újabb magasságokba röpítette az indexeket.

Namármost itt van ez a 2018-as bezuhanás. Még december végén megvolt az alj, azóta tart a korrekció.

Ez normális. Kérdés, még meddig tart? A felrakott chartból én azt olvasom ki (én az SP500-t figyelem), hogy lehet még egy felhullám fölfelé. Kettő már megvolt, köztük kis megállás, visszakorrekció. A mai napon újra emelkedés, ezzel könnyen lehet, elkezdődött a 3. hullám.

Amikor ennek vége, jön az újabb esés. A kérdés az lesz: olyat fogunk-e látni, mint az előző két "kvázi" medvepiac idején, vagy ezúttal a piacok alacsonyabb szintekre mennek. Amennyiben igen, az már valódi medvepiac lesz.

A harmadik lehetőség, hogy semmi medvepiac, de még az esés visszatesztjére sem kerül sor. Az indexek szépen mennek tovább fel, valamilyen magasságban kifekszenek, hogy kipihenjék magukat és kikerüljenek a túlvettségből, aztán idővel fel ATH-ra. :))

Valljuk be, azért ez utóbbinak van a legkisebb esélye.

Ember nincs, aki most megmondja mi lesz. De az általam felvázolt 3 eshetőség közül valamelyik be fog következni.

Lauriston 2019.01.27. 08:35:46

@Republic Forever!: Egyetértek, a dupla alj szcenáriót látnám én is legkézenfekvőbbnek, de lehet pont ezért nem működik majd... Nálam a nagy visszahúzásból most kéne lefordulni, az kicsit bezavar, hogy közben a német és feltörekvő indexeken fordulós aljépítésekből felfele mocorognak.
süti beállítások módosítása