Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Forint: hamarosan kéne jönnie egy fordulatnak

2019. augusztus 26. - Lauriston

Az elmúlt időszakban a forint gyengülése sokat segített a portfólió teljesítményén, most viszont a kitettség (10% eurós, 45% dolláros) egy részét lefedezem. Rövid távon ugyanis lehet, hogy túl van már tolva a forint, némi relatív erőt várnék euróval és dollárral szemben. 

A konszenzus, hogy az MNB nagyon laza fog maradni még sokáig, és egyelőre nem paráznak a 330-hoz közeli árfolyam miatt. És mi van, ha mégsem nézik teljesen tétlenül, és úgy kezdenek kommunikálni, hogy az megfékezzen egy további jelentősebb gyengülési hullámot? Nem mondom, hogy így lesz, sőt hosszú távon hihetőnek gondolom a forintgyengítési szándékot, de most mintha a nagyobb fájdalmat/meglepetést az erősödő mozgás tudná okozni, ráadásul itt vagyunk a 329-330-as ellenállásoknál, a dollárral szemben meg egy emelkedő ék tetejéhez közel. Mikor kellene megpróbálni a longokat, ha nem most?

EURHUF napi

eurhuf0826.jpg

USDHUF napi

usdhuf0826.jpg

Tradingview

Érdekes módon az elmúlt egy évben a forint erősödő köreit minden esetben megelőzték az S&P 500 nagyobb esései. Vagyis miután az amerikai piac nagyot zakózott, kis fáziskéséssel a forint elkezdett erősödni, vagy ha azt nem is, akkor sem gyengült legalább, mint amit egyébként alapesetben várnánk tőle. Mivel részvénypiacon esést várok őszre, csak remélni tudom, hogy a forint eme jó szokását még megtartja egy darabig. Az okát nem igen tudom, és nagyon kifacsartan hangzik az a magyarázat is, hogy biztos a magyar makrofundamentumok relatív ereje miatt egyfajta defenzív szerepet élvezhettek a magyar eszközök. Még ha ez így is volt, persze nem biztos, hogy a jövőben is így marad (mégiscsak ragadósnak kéne lennie az eurózóna lassulásának), de azért egy próbát megérhet. Persze óvatos pozíciókezeléssel (mindössze a portfólió 0,7%-át kockáztatom két certivel).

SPX narancs, EURHUF kék

 

 

eurhufspx0826.jpg

Tradingview

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr415024978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása