Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

Á, dehogy...

2019. február 15. - Lauriston

Az amerikai részvénypiac mindössze 7%-kal van történelmi csúcsa alatt. A feltörekvő piacok emelkednek, maguk mögött hagyták a csökkenő trendet. A magyar piac szintén rekordközelben, a forint erősödik.

Tán minden rendben az amerikai gazdaságban?

Á, dehogy. Az adatok romlanak, a napokban is jöttek ki igen rossz számok, a composite leading indikátor a lassulást jelző fázisban mozog, a fogyasztói bizalmi kilátások gyengék, és a munkaerőpiaci adatokban is vannak óvatosságra intő jelek. Hab a tortán, hogy a kiskereskedelmi forgalom kilenc éve nem esett vissza akkorát, mint decemberben.

img_20190214_173313.jpg

img_20190214_171204_003.jpg

img_20190214_171117.jpg

Tán a kormányzati leállás?

Á, dehogy. Az egy hónappal később volt :).

Tán az erős vállalati profitbővülés?

Á, dehogy. A trumpi fiskális stimulus tavaly igen komolyat lökött a vállalati profitokon, ami az idei évben már hiányozhat. Az első negyedévre profitrecessziót várnak, és az év egészére is jobb esetben gyenge egyszámjegyű növekedés jöhet.

Tán a Fed majd megmenti a piacot az eséstől?

Á, dehogy. Úgy menti meg, hogy nem is esik előtte? Ha a piac nem esik, vagyis a gazdaságban sincs nagy para, akkor miért ne emelne mondjuk még egyet a Fed, és miért hagyná abba a likviditás szivattyút? Ha viszont a gazdaságban para van, akkor érthető, hogy nem emelnek, viszont ha megáll a kamatemelési ciklus, utána az esetek nagy százalékában mi is szokott jönni? Bizony, esés, miután rádöbbennek a kezdeti eufóriát követően, hogy a Fed azért nem emel tovább, mert jön a recesszió. 

fed.jpg

Tán olcsók az amerikai részvények?

Á, dehogy. Van pár grafikon, amin a historikus átlaghoz jött le a piac előretekintő P/E értékeltsége decemberben, de sokat ez sem jelent. 2008-ban is ezt csinálta, és onnan még zúgott egy jó nagyot. Másrészt a ciklikusságtól tisztított profittal számolva a piac inkább tűnik drágának.

Tán a pozícionáltság nagyon pesszimista?

Á, dehogy. AAII statisztika szerint a portfóliók készpénzaránya nagyot csökkent az elmúlt hetekben, reflexből vette meg megint mindenki a decemberi esést.

img_20190214_171019.jpg

Tán a külső környezet?

Á, dehogy. Az eurózónáról inkább ne is beszéljünk, felesleges lenne belerúgni még egyet a földön fekvőbe (Brexit, Olaszok, sárga mellényesek, német recesszió?). Kína egy katyvasz, de valami azért ott sem stimmel, gondoljunk csak a vállalati profit warningokra, eső autóértékesítésekre, Baltic Dry indexre, és kitörni nem képes réz árfolyamra. Stimulálnak ezerrel, de az adataikon ez nem látszik, és könnyen lehet, hogy egy ideig még nem is fog.

img_20190214_170959.jpg

img_20190214_172009.jpg

Tán a trade truce?

Á, dehogy. A decemberi S&P nagy zuhanáskor hirtelen javult a hangulat kereskedelmi feszkó fronton, aztán ahogy a részvények visszajöttek, úgy egyre döcögősebb az egész. Lehet, hogy tényleg megegyeznek, de azt gondoljuk, hogy egy csapásra minden gazdasági szereplő úgy tesz majd, mintha mi se történt volna?

Tán feltörekvő piaci részvényeket kell most venni?

Á, dehogy. Emlékszünk még, amikor a dollár erősödésre micsoda lefele körök voltak a feltörekvőkben? Na, és mit csinál most a dollár? Gyengül, ahogy a befektetési banki világban mindenki várja? Hát, nem éppen.

img_20190214_172221.jpg

Hát akkor mi?

30%-kal növelem a short S&P pozíciót (SH), beveszem a short Emerging részvény ETF-et (EUM) és veszek mellé még (+50%) aranybányákat (elnézve az elmúlt év akvizícióit, csak tudnak valamit, amit én nem ;)

gdxspy.jpg

port0215_1.jpg

telj0215.jpg

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

Valamennyi, a blogban megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállalunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://pontpontvesszocske.blog.hu/api/trackback/id/tr3914629258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omnisapient 2019.02.17. 16:25:35

Tetszik a GDX/SPY charton kialakolófélben lévő dupla alj. Ennek alapján valóban logikus az S&P short mellett az aranybánya long.
Kérdésem: Az S&P-t miért short ETF vételével shortolod szemben mondjuk egy long ETF eladádásával? Mik az előnyei a short ETF vételének a long ETF eladásával szemben?
süti beállítások módosítása